top of page
Raiven small IMG_8941_edited.jpg

RAIVEN - Sara Briški Cirman

mentor

Sara Briški Cirman, mag. solopetja, glasbenica, avtorica glasbe in besedil. 

Rojena 26. aprila 1996, se je z glasbo začela ukvarjati pri štirih letih z vpisom na Glasbeno matico. Med leti 2002 in 2011 je obiskovala pouk harfe na glasbeni šoli v Ljubljani. Izobraževanje je nadaljevala na programu umetniške gimnazije, ki ga je obiskovala na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor, smer harfa pri profesorju Daliborju Bernatoviču, džezovsko petje pri Ani Bezjak in solopetje pri profesorici Leoni Bašovič in Tini Bohak. Za svoje dosežke na področju klasične glasbe je bila večkrat nagrajena. Med drugimi nagradami je leta 2013 dosegla prvo mesto na mednarodnem harfističnem tekmovanju Antonio Salieri v Italiji in zlato plaketo na državam tekmovanju Temsig v solopetju. 

Trajanje: 45 min ali 60 min

Starost: od 8 do 99 let 

O meni

2015 je maturirala iz solopetja in svoje glasbeno izobraževanje nadaljevala na ljubljanski Akademiji za glasbo (solopetje − opera), kjer je diplomirala leta 2018 v razredu profesorice Alenke Dernač Bunta in se vpisala na magistrski študij - smer solopetje pri profesorici Piji Brodnik. Leta 2018 je kot solo alt z Baročnim orkestrom Akademije za glasbo izvedla Mozartovo Spatzenmesse in Vivaldijevo Glorijo v D-duru v Slovenski filharmoniji. V istem letu je kot solistka nastopila v Cankarjevem domu z Big bandom Akademije za glasbo, pod taktirko Mateja Hotka. Leta 2019 je pela vlogo zdravnice mini operi Iztoka Kocena z naslovom Nepotrebna, ki je premiero doživela februarja v Budimpešti. Teden kasneje je bila opera predstavljena v Brnu in ljubljanski Kino Šiška. 

Od začetka svojega glasbenega izobraževanja se redno udeležuje seminarjev priznanih glasbenikov, kot so Bernarda Fink, Vlatka Orašanić in JD Walker. V letu 2019 se je posvetila umetniškemu razvoju kot operna pevka in decembra 2019 pela v prvi tamburaški operi na svetu, Ambrož in Katarina. Je štipendistka berlinske operne akademije (Berlin Opera Academy). Svojo vlogo Haensla v Humperdinckovi operi Heansel und Gretel bi morala odpeti poleti 2020, a je predstava zaradi pandemije novega koronavirusa prestavljena na poletje 2022. Januarja 2021 je bila finalistka na mednarodnem tekmovanju opernega petja v Barceloni, Tenor Vinas. Junija 2021 je v Cankarjevem domu odpela vlogo Old lady v L. 

Bernsteinovi operi Candid. Aprila 2022 bo odpela naslovno vlogo v Haendlovi operi Agrippina v Cankarjevem domu pod umetniškim vodstvom Egona Mihajlovića in v režiji Rocca Rappla. Je prejemnica štipendije opernega festivala v Pragi, Opernfest Prague, v okviru katerega bo letos poleti sodelovala s priznanimi dirigenti, orkestrom in umetniki s Češke. Aprila letos je na mednarodnem pevskem tekmovanju IMMCC 2020 prejela prvo nagrado in tretje mesto. 28. Junija 2021 je s pevskim recitalom in magistrskim esejem z naslovom Vloga Agrippine v istoimenski operi G. F. Haendla magistrirala. Par dni za tem je dvakrat nastopila v sklopu koncertov baročne glasbe s Slovenskim baročnim orkestrom pod taktirko Egona Mihajlovića in koncertne mojstrice Monike Toth. V avgustu je v vlogi Rosine nastopila na koncertnih izvajanjih Rossinijevega Seviljskega brivca v okviru Akademije Pehlivanian, ki jo vodi svetovno priznani dirigent George Pehlivanian. 

Dejavna je v popularni glasbi, kjer se podpisuje kot avtorica besedil in glasbe večine svojih skladb, ki jih izvede pod umetniškim imenom Raiven. Pod tem imenom je začela ustvarjati leta 2014, ko je izdala skladbo Jadra, ki je nastala v sodelovanju s Tadejem Koširjem (Muff, Nina Pušlar) in Jernejem Kržičem (Neomi, Maja Keuc, Zebra Dots). 27. februarja 2016 se je s skladbo Črno bel na slovenskem izboru za pesem Evrovizije (EMA) potegovala za nastop na 

Evroviziji in zasedla drugo mesto. Na izboru je ponovno nastopila leto pozneje, ko je bila s skladbo Zažarim tretja. Leta 2017 je s svojo skladbo Zažarim nastopila na Kongresnem trgu na Proslavi ob dnevu državnosti skupaj s Slovensko vojsko. 

21. aprila 2017 je izdala svoj prvenec Magenta in ga predstavila na razprodanem koncertu v ljubljanskem Fundusu. Istega leta je bila najbolj predvajana slovenska izvajalka na Valu 202. Za album je 19. julija 2018 prejela Zlato piščal, slovensko strokovno glasbeno nagrado, ki jo podeljuje Kulturno-umetniško društvo Zlata piščal za dosežke na področju slovenske popularne glasbe. 

16. februarja 2019 je na Emi predstavila skladbo KAOS, s katero je napovedala izid EP-ja REM, ki je izšel 17. februarja. Skladbe s kratkometražnega albuma je mesec kasneje predstavila na koncertu v SiTi teatru. EP-plošča je bila v celoti ustvarjena z ekipo londonskih glasbenikov v Londonu, na čelu z glasbenico in avtorico July Jones in producentom 

Peter Khoojem. Skladbe so nastajale tudi v Metro Studios, kjer so svoje uspešnice snemali glasbeniki svetovnega kova, kot je Amy Winehouse. 

4. julija 2019 je na odru Fusion Stage nastopila na festivalu Exit v Novem Sadu, na večer, ko so organizatorji našteli največ obiskovalcev v zgodovini festivala - čez 56.000. Konec leta 2019 je nastopila na številnih odmevnih prireditvah, med drugim tudi kot solistka s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Big band RTV Slovenija, Slovenskim baročnim orkestrom in s Slovenskim policijskim orkestrom. Februarja 2020 je s svojo avtorsko skladbo Ti nastopila s simfoničnim orkestrom RTV Slovenija v SNG Ljubljana, pod taktirko in v priredbi Matije Krečiča. Aprila 2021 bo Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija nastopila na Slovenski popevki z avtorsko skladbo Volkovi. 

V zadnjih treh letih je poleg naštetih referenc kot solistka s svojimi skladbami nastopala na odmevnih dogodkih kot so Val 202 Ime leta, Delovo ime leta, Fashion Week Ljubljana, Mercedes Benz fashion week Ljubljana, Športnik leta, Outstanding, SOF, Športnica leta in Dan Evrope. Kot članica komisije je trikrat sodelovala na slovenskem izboru za predstavnika Evrovizije (EMA). Leta 2018 pa je bila predsednica slovenske strokovne komisije za Evrovizijo. 

Leta 2018 je skupaj z Vidom Valičem vodila finalni izbor Eme. V letu 2018 se je predstavila tudi na gledaliških deskah v predstavi SNG Nova Gorica Trojanke, kjer je upodobila lik Kasandre. Predstava je premiero doživel aprila. Delo v novem prevodu Jere Ivanc je režiral Jaša Koceli. S predstavo je do leta 2020 gostovala med drugim tudi na Cipru in v Osijeku. 

S svojo avtorsko skladbo Volkovi je postala zmagovalka Popevke 2021. 

Od leta 2017 in do konca leta 2020 je poučevala pop petje na zasebni glasbeni šoli Vox. Od oktobra 2020 študira psihoanalizo na Univerzi Sigmunda Freuda v Ljubljani 

bottom of page